Jedną z zaplanowanych wycieczek w ramach projektu „Chata w sporcie wymiata” było wyjście do Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych. Mieliśmy możliwość uczestniczenia tam w warsztatach kulinarnych, gdzie nauczyliśmy się przygotowywać regionalne kapuśniaczki czyli bułeczki z farszem z kapusty oraz pyszne proziaki z masłem czosnkowym. Panie prowadzące warsztaty opowiadały nam o najważniejszych staropolskich zwyczajach i strojach ludowych, w które mogliśmy się ubrać na czas trwania zajęć. Jedzenie było bardzo smaczne, koszyki z naszymi wypiekami zniknęły w mgnieniu oka. Po zjedzeniu wypieków zostaliśmy oprowadzeni po Muzeum w Młynie. Pan opowiedział nam historię Młyna, pokazał do czego służą poszczególne maszyny i przyrządy znajdujące się w środku. Było to wyjście, które dało nam dawkę wiedzy o regionie oraz dawnych metodach i technikach pracy w młynie.